SITEMAP    

 
     
 
 
 

Mon nogle af dine forfædre har boet i ildebrandshusene på Gråbrødre Torv eller andre af byens markante og historiske huse?

Hvordan boede de?

Bopælen er vigtig viden for slægtsforskeren, der vil spore sine aner i hovedstaden

Hvis man vil finde ud af, hvor og hvordan ens forfædre boede, er hovedkilden i perioden fra 1787 - ca. 1970 de folketællinger, som blev gennemført i dette tidsrum. Her finder du oplysninger, som du kan sammenholde med viden fra andre kilder, fx kirkebøger.
 
Krak og vejvisere

For at finde oplysninger i en folketælling i et område, der er så stort som København, har du brug for viden om, hvor du skal søge. Har dine aner ejet hus eller virksomhed, kan du måske finde dem i nogle af de ældre vejvisere, der går tilbage til 1765, fra 1865 udgivet af Krak. Vejviserne findes på Landsarkivet for Sjælland og Københavns Stadsarkiv. Hvis det er personer fra ældre tid, du leder efter, kan en genvej være at søge i Dansk Demografisk Database, hvor bl.a. folketællingerne er under indtastning.

Før, efter og ved siden af folketællingerne
Fra tiden før folketællingerne findes en række mandtaller i København som dog dels kan være sværere at bruge, og dels kan give færre oplysninger. I nyere tid er vigtige kilder  Københavns politis registerblade, som dækker perioden 1890 -1923 og Københavns politis mandtaller, der går tilbage til 1869, og som også kan give indtryk af, hvordan de registrerede har flyttet omkring i byen. For Frederiksbergs vedkommende er Frederiksberg kommunes mandtalslister en vigtig kilde. Efter 1923 vil det også være muligt at søge oplysninger i folkeregisterkortene.

Hvad stod der i stuerne?
Èt er at finde frem til adresser i vejviserne og få oplysninger om hele husstanden i folketællinger og mandtaller. Det giver viden om hvor forfædrene boede, men ikke hvordan. Her kan  skifteprotokollerne i København og på Frederiksberg ofte hjælpe med at "møblere" huse og lejligheder. Skifteprotokoller er de registreringer og fordelinger af indbo m.m. som skifteretten foretog i forbindelse med dødsfald. Til selve protokollerne findes også i mange tilfælde pakker med skiftedokumenter, som kan indeholde spændende ting fx originale fødsels- eller vielsesattester. 

 

 

 

Hent-og-print

Gade > sogn 1787

Gade > sogn 1801

Gade > sogn 1840

Gade > kvarter >   sogn 1863

Gade > sogn 1870

Gade > sogn 1880

Gade > sogn 1890

 

Ændrede gadenavne

 

Erindring

I mange erindringer står mindet om barndomshjemmet meget tydeligt og klart.
Omkring 1888 boede Ejgil på Godthåbsvej og havde lokum i gården.
En treværelses lejlighed på Frederiksberg

 

Kildeeksempel

Hvem boede i Prinsessegade - og hvor havde de boet før? Det kan man bl.a. se i det københavnske politis mandtaller.
Se politimandtal
 
Skrædder Per Klein boede mange forskellige steder i København. Hans registerblad afslører hvor.
Se registerblad