SITEMAP    

 
     
 
   

Et særligt københavnsk problem er, at københavnere ofte flyttede en del. Det gør heller ikke slægtsforskningen lettere, hvis man, som pigen på billedet, først blev fremstillet i kirken som 2-årig. Københavnske kirkebøger kan rumme mange tilskrivninger m.m.. som gør dem lidt vanskelige at finde rundt i. (Foto i privateje)
  

Fødsel

Hvis man søger efter en person, som er født i København, kan opgaven være meget omfattende, hvis man ikke på forhånd kender fødesognet

Har man en adresse, hvor vedkommende kan være født, må man prøve at finde kirkebøger for det sogn, der dækker adressen. KRAKs vejviser kan give denne oplysning og findes på flere arkiver. I vejviseren  kan man naturligvis også forsøge at lede sig frem til  forældrene og så prøve sig frem med kirkebøgerne for det  relevante sogn.

Svært uden en adresse
Uden en adresse må man prøve sig frem med de kirker, som har dækket de forskellige kvarterer. Har man heller ikke et kvarter at gå efter, må man tage sognene ét for ét. Der er selvfølgelig sogne, der er mere oplagte at starte i, end andre. I øvrigt bør man også huske, at én af de ting, der karakteriserer København, er en række specielle eller særlige menigheder. Der er også en række frederiksbergske sogne, der kan drille.
Hvis man kender den helt præcise fødselsdato, år og navnet på forældrene kan man måske have held med de fødselsanmeldelser, som blev udarbejdet i nyere tid.

Mænd født i København
Hvis man leder efter en københavnsk mand, kan det måske betale sig at tjekke lægdsrullerne. Hvis den, man leder efter, er født en gang i 1830’ erne eller senere, vil man nemlig kunne finde enten fødsels- eller konfirmationssogn via navneregistre til lægdsrullerne.

Uægte børn
Hvis man leder efter fødsler i ældre kirkebøger, skal man være opmærksom på, at nogle præster skrev de uægte børns fødsel ind for sig selv. Har man en mistanke om, at den person man leder, efter kan være uægte, må man desuden huske at undersøge kirkebøgerne for Den Kongelige Fødselsstiftelse.  Faderskabssager og alimentationssager fra hhv. København og Frederiksberg er også blandt de kilder, der kan hjælpe dig videre. Desuden kan også Mødrehjælpens arkiv være en mulighed.

 

 

 

Erindring

Da Karnas lillebror blev født, blev de større søskende sendt ind til naboen.
Læs om fødsel og dåb omkring år 1900

 

Kildeeksempel

Der var faddere fra både København og Frederiksberg da lille Hilde Amalie blev døbt i 1883.
Se kirkebogen med indførsel om hendes dåb