Luk dette vindue | Print denne side


Gravstedsskødeprotokoller

Oprindeligt havde de københavnske kirker kirkegårde, som  lå inde i byen rundt om kirkerne. Men efterhånden var der ikke længere plads til byens afdøde her, og i 1760 blev Assistens kirkegården oprettet på et areal, som den gang lå  uden for voldene. 

Fra ca. 1777 - 1884 findes der gravstedsskødeprotokoller med tilhørende registre for de solgte gravsteder. Protokollerne dækker hver kirkes afdeling på Assistens kirkegård. Her finder man navnet på den, der har købt gravstedet, men også på dem, der er begravede i det. Også navnene på begravede børn er opført. Det var dog kun de velstående, der på denne måde købte egne gravsteder, fattigfolk måtte tage til takke med frijorden og står derfor ikke i skødeprotokollerne.

Holmen og Skt. Petri
Hvis man leder efter en  begravelse, der kan være sket på Holmens kirkegård eller fra Skt. Petri kirke, kan der være hjælp at hente i arkivalier med relation til begravelsen. 
I Holmens kirkes arkiv findes der skøde-protokoller til gravsteder. For Skt. Petri kirkes vedkommende er der lavet et navneregister til begravelsesregnskaberne for årene
1667-1683, 1706-1718 og 1723-1728..

Her finder du kilderne:
Landsarkivet for Sjælland, Lolland-Falster & Bornholm: Gravskødeprotokoller i Holmens kirkes arkiv
Landsarkivet for Sjælland, Lolland-Falster & Bornholm: Begravelsesregnskaber i Skt. Petri kirkes arkiv ( Navneregister i manuskriptsamling)
Københavns Stadsarkiv: Assistens kirkegård, Gravstedsskødeprotokoller for en række kirkesogne ca. 1777 - 1884. (Seddelregistratur til en række af protokollerne)