Luk dette vindue | Print denne side


5 stykker smørrebrød til hver på blå mandag

”Tiden gik og jeg skulle konfirmeres. Dagen før spurgte jeg alle mine Kunder, om de skulle have det ”sædvanlige”, Mælk, Smør, Fløde – hvorfor spørger Du om det – jo jeg kommer ikke i Morgen, der kommer en anden Dreng – jeg skal nemlig konfirmeres – nå, ja, vent et Øjeblik og så fik jeg Frugt, Kager og circa 18 Kr. i Konfirmationsgave af omtrent alle Kunderne – meget smart ikke sandt –
Min Konfirmation blev holdt som det var gængs den Gang – 1 stor Flæskeskinke Kr. 18, blev stegt hos Bageren, to store Lagkager á 2 Kr., 15 Pilsner á 9 Øre, 15 Vand – Øl til Mændene Vand til Damerne – der var 5 Par som gav 3 Kr. pr. Par, det var omtrent til Skinken – af mine søskende et Skolelommeur Kr. 3,50, som omgående gik i stå, det kunne ikke repareres.
Konfirmations-Mandagen var en stor Dag som var imødeset med store Forventninger – 4 af mine Mælkedrenge Skolekammerater og jeg kørte i Drosche rundt til vores respektive Mælkevogne, den ældste af os hentede dem alle på deres Bopæl, de 3 var i Jakketøj med Kasket med blank Skygge, jeg var i Sømandstøj, til min store Sorg – Min Mor havde fundet ud af at købe Stoffet og lade en ældre Invalid Syerske hun kendte – sy det så der både blev et Sæt til min yngre Broder og mig – men det værste var, at på den blå sømandskrave var der 9 hvide Snore mod normalt 3. Mor havde købt Kraverne billigt under Udsalg.
Efter besøg ved Vognene tog vi på ”Værtshus” i Farvergade, her havde Engelhard, som den ældste hed, bestilt Smørebrød, nu kørte vi i Bil, 25 Stk. Smørebrød 5 til hver – Kødpølse, Rullepølse, Spegepølse, Leverpostej og Ost – hvert Stykke kostede 15 Øre – og hertil 10 røde Sodavand.
Vi skiltes Kl. 12 og skulle så hentes igen kl. 15. Desværre var jeg gået over i en anden Gård for at kaste 1 og 2 Øre i grams til de ukonfirmerede Børn, det brugte man dengang. Mine Kammerater havde været for at hente mig, så de kørte uden mig, da min Mor ikke vidste hvor jeg opholdt mig. Der kom en lille Tåre i Øjenkrogen.”

Her finder du kilderne:
Københavns Stadsarkiv: Erindring af Frithjof Hjordt, født 1897. Pensionisterindring 1483/1969