SITEMAP    

 
     
 
   

Et barn med benet i gips og stræk i sin seng på Frederiksberg hospitals børneafdeling. Et brækket ben var vel et hændeligt uheld. Men hvad med de sygdomme, der var resultat af dårlig ernæring og mangelfulde sanitære forhold.
(Foto: Frederiksberg Hovedbibliotek)

 

Sygdom og sundhed

Det oprindelige ord for sundhed er det græske hygieia (hygiejne) efter sundhedens gudinde af samme navn. I Danmark fik interessen for sundhed først sit egentlige gennembrud i midten af 1800-tallet under indtryk af koleraepidemien i 1853 og opdagelsen af den sygdomsfremkaldende bakterie. Først da kom hygiejniske reformer på den politiske dagsorden og renlighed blev en del af det borgerlige opdragelsesprogram over for den fattige del af befolkningen. Opfattelsen af hvad der er sundt er således kulturelt, socialt og historisk betinget. Det samme er opfattelsen af sygdom.

Historien om sundhed og dens modpol sygdom handler bl.a. netop om, hvad der blev opfattet som sygt og sundt til forskellige tider. Hvordan det var at være syg. Hvordan sygdomsbehandlingen var og under hvilke fysiske forhold, den foregik Hvilke hygiejniske reformer der blev taget initiativ til for at forebygge sygdomme og sikre den københavnske befolknings fysiske sundhed.
 

 
 

Ideer

Kolera i København i 1853

Indlagt på sindssygehospital

Frederiksberg Hospital 1903

Frederiksberg Hospitals Sygeplejeskole 1920

Fra fattighospitaler til kommunehospitaler