Arkivet

Stauning Whisky – det nye destilleri

Stauning Whisky en perle fra Vestkysten med stærke rødder fra de britiske øer. Skotland inddæmmet i en flaske gyldne dråber med inspiration fra vinden, havet, markerne, lyngen, tørvemoserne og noget af Danmarks reneste vand. Hvad mere kan man ønske sig?

 

Starten på Danmarks største destilleri var beskeden og det hele startede som et hobby projekt Men allerede efter første tapning vidste de ni venner at de havde fat i den lange ende. Det hele var dog meget beskedent og med en lille forhåbning om en produktion på sølle 400 liter whisky, så var drømmene ikke noget til et niveau, hvor det skulle ses som en indtjeningskilde, som de alle kunne leve af. Det hele ændrede sig som vi ved. Det lille destilleri blev skiftet ud med nyt udstyr, og de var klar til at producere i store mængder.

 

Et dansk whisky destilleri

I 2018 kunne Stauning Whisky åbne op for deres nye destilleri. Dette var ikke bare Staunings første byggede destilleri, men det første i Danmark, som var bygget fuldstændigt efter det ene formål, at producere de gyldne dråber fra vestkysten. Det står, som en hyldest til fortidens fiskere, og manifestere sig ind i morderne dansk arkitektur med skarpe vinkler og brændte træpaneler. Dog er det inde bag facaderne, at dansk whisky destilleriets stolthed virkelig tager form. Der findes 24 kobberkedler, som er langt flere en hvad normale destillerier bruger. Men Stauning Whisky er unikke. Det lokale korn og byg, som bruges i whiskyen, bliver stadig behandlet på meget traditionelt vis. Så selv om anlægget er meget moderne og er skabt i innovationens tegn, så foregår hele processen på meget traditionelt vis. Det har i virkeligheden ikke ændret sig meget fra den gang, hvor de ni venner startede deres projekt i slagteriet. Som i de spæde år af Staunings historie bliver kornet stadig maltet på gulvet, som i de gamle dage, og ikke i store tempererede tromler, som man ser mange andre steder. Det spænder ud i en idé, om at holde fast i autenciteten af hvordan det hele startede. På samme måde ser du røgen, når du nærmer dig destilleriet. Den bliver stadig lavet med tørv fra lokale tørvmoser, og den bidrager ikke bare med tørring af rug og byg, men den bidrager med den røgede smag som kendetegner perlen fra Vestkysten. Mærskningen og fermenteringen bliver ligeledes også gjort på rigtigt Stauning manér, og de nye maskiner er indkøbt med ét krav – det skal minde om den måde, som de altid har gjort det på. De 24 potstills skal nu til at arbejde med destilleringen og dette bliver gjort to gange. De to gange kræver meget arbejde og tid, men det giver den rette smag, og som man siger hos Stauning: ”Beviset finder man i flasken.” Til sidst men ikke mindst bliver whiskyen hældt på gamle egetræsfade. Dette tæmmer og mildner smagen af sprit og gør væsken rund og blød. Således er rejsen slut. Men rejsen for dansk whisky destilleri er lige begyndt, og hvilken start den har fået.

Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *