Arkivet

Stor kunst koster kassen

Vil du gerne smykke dit hjem med de helt store kunstnere, må du hellere begynde at sparer op. I efteråret 2021 blev et maleri af Frida Kahlo solgt for 34,9 millioner dollars, på auktion. Heldigvis fås både Frida Kahlo og mange andre af de store kunstmalere som reproduktioner og plakater. Plakater og reproduktion er ikke des samme som et ægte maleri. Det skal heller ikke sammenlignes med et ægte maleri. Et ægte maleri har det hele. Plakaten har noget andet. Plakaten koger essensen af den ægte vare og forstærker et enkelt perspektiv. Nogle gange er det farvesætningen der er vigtig. Det kan plakaten sagtens gengive. Andre gange er det formen, eller selve stilen, det kan plakaten også. Hele historien får vi sjældent, uanset om det er et ægte maleri eller en gengivelse. 

Plakater og smukke rammer 

Vælger du at købe en plakat, kan du ikke nøjes med en plakat i god kvalitet. Du bliver nødt til at give den en passende ramme. Frida Kahlo er helt bestemte farver. De er sat sammen efter hendes hoved og i en bestemt skala. Du bliver nødt til at finde en ramme som hjælper plakaten. Hvid og sort er ikke altid det rigtige valg. Stål eller børstet stål er måske heller ikke det rigtige. Om det kommer til at passe ind i din stue, er heller ikke det vigtige. Kig på plakaten. Se efter hvilken farve der er dominerende. Se på hvilken farve som er underspillet. Er der en tredje farve som bliver ved med at tage din opmærksomhed, så er det måske den farve din ramme skal have. 

Frida Kahlo en mexicansk maler 

Frida Kahlo blev født i juli måned i 1907. Hun døde i samme måned i 1954. 47 år nåede hun at betræde denne jord. Hun blev født i en forstad til  Mexico City. Hendes fulde navn var Magdalena Carmen Frieda Kahlo. Frida Kahlos far var fotograf og maler. Han kom oprindeligt fra Rumænien. At Frida Kahlo valgte at blive maler havde ikke så meget med hendes far at gøre, som man umiddelbart skulle tro. Som 18-årig blev hun ramt af en ulykke som gjorde hende handicappet.  

Smuk kunst født i smerte 

I sine 47 leveår nåede Frida Kahlo at male 143 malerier. 55 af dem selvportrætter. Selvportrætterne er smukke og stærke. Deres farvesætning vidner om Mexico. Ser man lidt dybere efter er de ikke absolut glade. Farverne er glade men indholdet er det ikke. Der er flere symbolikken på spil. Mange af de 55 portrætter indeholder direkte anatomiske fingerpeg. Hun fortæller i smukke farver den smertelige historie om sin ulykke og hendes legemes forfald.  

Smerte og lidelse har gennem tiden ofte været brændstof for de store kunstmalere. Når vi hænger dem på vores vægge, er det ikke altid det vi ser. Historierne bag undslipper os. Vi har fokus på farver og former og somme tider på vores øvrige udsmykninger. Frida Kahlo bør ejes med hele historien bag og uden at skele til hvad vi ellers hænger på vores væg.   

Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *