Arkivet

Et glimt i fortiden – Sådan var København for 100 år siden

Hvis du kunne tage en tidsmaskine tilbage til København for 100 år siden, hvordan ville byen så se ud?

Der er stor sandsynlighed for, at den ville være uigenkendelig sammenlignet med den travle metropol, som den er i dag. I dette blogindlæg vil vi tage et kig på, hvordan livet var i København for 100 år siden og se, hvor meget byen har ændret sig siden da.

I 1900 var København et meget anderledes sted end i dag. Til at begynde med var der kun lidt over en halv million indbyggere, hvilket kun er en brøkdel af byens nuværende befolkning på over 1,8 millioner. Gaderne var også meget smallere dengang, og bygningerne var kortere. Det skyldtes, at der dengang ikke fandtes nogen zonelove, så bygherrerne kunne bygge, hvad de ville, hvor de ville. Som følge heraf var byen ret overfyldt og kaotisk.

Transportsystemet var også meget anderledes dengang. Der var ingen biler eller busser, og de eneste tog var dampdrevne. I stedet kom folk hovedsageligt rundt ved at gå eller cykle. Det betød, at livet i København var meget langsommere, end det er i dag.

Livet var også helt anderledes for kvinder for 100 år siden. De havde ikke de samme rettigheder som mænd og blev forventet at blive hjemme for at opfostre familien. Det var først i 1915, at danske kvinder fik stemmeret, og det var først i 1945, at de fik samme rettigheder som mænd i dansk lovgivning.

København er kommet langt i løbet af de sidste 100 år. Den er vokset fra en lille by med en halv million indbyggere til en livlig storby med over 1,8 millioner indbyggere. Gaderne er bredere, bygningerne er højere, og der er nu et omfattende offentligt transportsystem, der omfatter biler, busser og tog. Kvinder har også langt større rettigheder og ligestilling nu, end de havde for 100 år siden. Alt i alt er København et meget anderledes sted, end det var dengang – men det er stadig en fantastisk by at bo i!

Læs mere om samfund på www.graenselandsportal.dk.

Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *