Arkivet

Dæktryk – find det korrekte dæktryk til din VW, Toyota, Peugeot Seat, Renault – lufttryk i dæk

Når det gælder dæktryk, er der et par ting, du skal tage hensyn til. Den første er den type bil, du har – forskellige mærker og modeller kræver forskellige dæktryk. Det andet er det land, du bor i – reglerne for dæktryk varierer fra land til land. I denne artikel tager vi et kig på reglerne for Danmark og giver dig råd om, hvordan du finder det korrekte dæktryk til din bil.

Hvad er dæktryk?

Dæktryk er den mængde luft, der er i dine dæk. Det måles i psi (pund pr. kvadrattomme) eller bar. Det rigtige dæktryk for din bil vil være angivet i instruktionsbogen, og det er vigtigt at kontrollere det regelmæssigt. Dæk med for lavt lufttryk kan føre til en punktering, mens for højt kan få dækket til at springe!

Kontrol af dæktryk

Du kan kontrollere dit dæktryk derhjemme med en digital dæktryksmåler, eller du kan tage det med på værksted og få det kontrolleret for dig. Vi kan anbefale firmaet Hjulster, som er eksperter i dæk, dækeksperter og dæk online.

Hvis du selv kontrollerer det, skal du sørge for, at dækkene er kolde, før du begynder. Årsagen er, at når dækkene er varme, udvider luften i dem, og giver dig en forkert måling. Så vent et par timer efter du har kørt sidst, eller gør det, inden du skal gøre næste gang for at opnå en mere præcis måling.

Forskellige biltyper har forskellige dæktryk

Korrekt dæktryk til din bil, luft tryk i dine dæk, som vi nævnte før, varierer efter hvilken biltype du har. Derfor kan dæktrykket altså varierer fra biltype til biltype. Det skyldes, at dækkene er lavet til at bære bilens og passagerernes vægt i forskellige måder. F.eks. vil en lille bil som en VW Polo have et andet dæktryk end en stor SUV, som en Toyota Land Cruiser

Det samme gælder for forskellige typer dæk – vinterdæk og helårsdæk kræver også forskellige dæktryk. Vinterdæk er lavet til at holde på vejen i sne og is, så de har brug for mindre luft end helårsdæk. Helårsdæk er lavet til at kunne klare en række forskellige forhold, så de kræver mere luft end vinterdæk.

Tjek dit dæktryk én gang om måneden

I alle nye biler er der installeret et automatisk dæktrykovervågningssystem, som automatisk giver bilen (og dig) besked om, hvis der er for lavt dæktryk i din bil. Det gør det nemmere for dig ikke at skulle tjekke manuelt én gang om måneden, men hvis du har en ældre bil, hvor der ikke er installeret et dæktrykovervågningssystem, så skal du selv holde øje med dæktrykket. Det bør du gøre minimum én gang om måneden.

Sådan tjekker du dit dæktryk manuelt

Det er en simpel proces at kontrollere dæktrykket. Du skal bruge en digital dæktryksmåler, som du kan finde på de fleste tankstationer eller i forretninger med biltilbehør.

Sådan kontrollerer du dit dæktryk:

– Fjern hætten fra ventilen på dine dæk.

– Sæt den digitale dæktryksmåler på ventilen, og tryk nedad for at få et læsning.

– Den digitale dæktryksmåler viser dig det aktuelle tryk i dine dæk.

– Hvis aflæsningen er under det anbefalede niveau, skal du bruge en dækpumpemaskine til at fylde luft i dækkene.

– Hvis målingerne ligger over det anbefalede niveau, skal du lade lidt luft ud af dækkene ved hjælp af en dækafrimningsmaskine.

Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *